Ga naar de inhoud
Let op: Om de gebruikerservaring op deze site te verbeteren gebruiken we cookies.

Het begon allemaal zo’n 70 jaar geleden.

In 1957 komt Angelo Leon, amper 19 jaar, opgeleid als bouwvakker met een arbeidscontract vanuit het noorden van Italië naar België.

In 1958 komt hij terecht bij de Firma Antonio Bearzatto in Gent. Het bedrijf is gespecialiseerd in granitowerken, trappen en industriële vloeren en leunt perfect aan bij zijn opleiding uit Italië. Zijn type werk en zijn talenten als organisator en inventieve technicus bloeien open.

In 1961 wordt hij vennoot in het bedrijf. Hij ontmoet hier ook zijn vrouw.

In 1965 vestigt hij zich in Kalken waar hij samen met zijn schoonbroer de Firma David & Leon opricht. Het bedrijf maakt artisanale trappen in granito of marmer, vensterdorpels en kunststeen in een geïndustrialiseerd productieproces dat zijn tijd ver vooruit was. Vijftig jaar na hun productie, zijn nog altijd vele trappen in gebruik in scholen, ziekenhuizen en privéwoningen, amper aangetast door de tand des tijds.

In 1972 besluit Angelo’s vennoot en schoonbroer terug te keren naar Italië. De tanende vraag naar granitotrappen en de stijgende vraag naar chapewerken doen Angelo Leon besluiten het roer volledig om te gooien.

Omdat Vlaamse bouwvakkers het gewend zijn te vloeren in een zandbed kunnen ze niet voldoen aan de vraag naar chape. Die is nodig om de nieuwe moderne vloerbekledingen, zoals parket, linoleum en keramische tegels te kunnen plaatsen. Angelo koopt de zevende chapepomp ooit gemaakt en is daarmee de markt en de concurrentie vijf jaar voor.


Door het ontbreken van handleidingen en/of bestekteksten bij dit toentertijd nieuwe product legt Angelo Leon zichzelf een prestatienorm op qua materiaalkeuze en gradatie van afwerking. Zijn standaard wordt nog steeds toegepast en ligt nog steeds hoger dan de inmiddels opgemaakte bestekteksten over chape.

In 1982 wordt de zoon Dino Leon, na zijn studies bouwkunde, actief in het bedrijf. Hij vervolledigt het gamma van chapes en industriële bevloering met een nieuwe tendens: isolatie. Thermische vloerisolaties zoals schuimbeton, polystyreenbeton en akoestische isolaties worden toegevoegd aan het aanbod.

In 1994 neemt Dino het bedrijf over en de geschiedenis herhaalt zich. Het artisanale handwerk dat het plaatsen van chape is, wordt in een geïndustrialiseerd productieproces opgenomen. Het bedrijf verhuist naar de industriezone van Laarne, investeert in moderne chapeopliggers en koopt zijn grondstoffen in bulk en onder zijn eigen strenge specificaties aan. Vlaamse jongens uit de omgeving van het bedrijf worden opgeleid tot vakmensen. De zelf opgelegde standaard was opnieuw zijn tijd vooruit omdat begrippen als interne opleidingsprogramma, ISO 9002, afvalstromen beheersen en ecologisch omgaan met grondstoffen nog dienden opgenomen te worden in de Van Dale.

 


In 2011 stapt kleinzoon Jonathan Leon in het familiebedrijf na zijn studies bouwkunde. Zijn vader biedt hem de mogelijkheid zijn eigen bedrijf op te richten, dat alle thermische en akoestische activiteiten van Angelo Leon en enkele onderaannemers kan bundelen in een nieuw en innovatief project. De vraag naar isolatie is immers te groot geworden voor een bedrijf met als hoofdactiviteit chapewerken.

Jonathan neemt de uitdaging aan en IsoLeon bvba, een bedrijf gespecialiseerd in thermische en akoestische isolatietechnieken, wordt opgericht. De producten gespoten polyurethaanschuim en akoestisch isolerend rubber worden toegevoegd aan het reeds bestaande gamma.

Zal de geschiedenis zich een derde keer herhalen? Dat is in elk geval het streefdoel van Jonathan Leon. Hij is vast van plan zijn jonge bedrijf ook uit te bouwen tot een standaard binnen de bouwsector.